Botoks olarak bilinen kavram aslında Botolinum Toksini kelimelerinin kısaltılmış halidir. Tıbbın hizmetinde onbeş seneden uzun süredir emniyetle kullanılmakta olan Botulinum Toksini, yüzdeki mimik kaslarının neden olduğu kırışıklıkları düzeltmekte kullanılmaya başlandığından beri sık sık gündeme geliyor. Peki nedir bu Botoks kavramı?
Mimik kaslarına bağlı kaz ayakları, kaş çatma çizgileri ve alın çizgileri Botulinum Toksini’un en etkili olduğu bölgelerdir. Bu bölgelere yapılacak küçük enjeksiyonlargerçekten de kısa zamanda kırışıkların düzelmesini sağlıyor.
Botoks yaptırmanın bilinen yan etkisi yoktur denilebilir. Çünkü mimik kaslarının içine enjekte edilen bu ilaç (azaltılmış dozda botulinum toksini) uzun süreli bir tembellik yaratarak etkili olur. Yıllardır tıpta zaten başka amaçlar için kullanılan bu ilacın uygun dozlarda ve seçilmiş vakalarda vücuda herhangi bir zararı veya yan etkisi olmadığı çoktan kanıtlanmıştır.
Botulinum Toksini Botoks ile mimik kaslarında elde edilen bu gevşeklik hem pasif halde (olağan bakışta) kendini gösterir hem de kişinin aktif hareketlerinde (göz kısma, kaş çatma, alın kırıştırma durumlarında) daha fazla etkili olur. Yani kişi istese de yüzünü kırıştıramaz.
Botulinum Toksini- Botoksun bir başka marifeti de kaş kaldırma efekti yaratmasıdır. Gerçekten de bazı uygun kişilerde kaşın üstüne yapılan bir doz kaşın dış yarısının daha yukarıya çıkmasına neden olur ki bu da arzu edilen bir durumdur.
Ayrıca burun estetiği ve göğüs dikleştirme konularını okumanızı tavsiye ederim.